Extracte 3. Je vous salue Sarajevo i altres bufetades

EXTRACTES 3. Je vous salue Sarajevo i altres bufetades

Esta vegada us fico un combo de fragments relacionats, a partir del curt Je vous salue Sarajevo (Jo et saludo Sarajevo),  realitzat l’any 1993 pel director francès Jean-Luc Godard, que es el qui posa la veu en off al curt. No té desperdici, econòmic i radical a més no poder.

En el curt de youtube, el final de la traducció a l’espanyol està malament, és al revés:  “He visto a tantos vivir tan mal y a tantos morir tan bien“.

Detalls tècnics del curt, els següents: la banda sonora es un tema d’Arvo Pärt  titulat  Silouans Song, obra orquestral composada el 1991.

La fotografia del conflicte dels balcans és del fotògraf americà Ron Haviv. Un soldat serbi a punt de patejar-li el cap a una dona morta al terra. Més història sobre la foto aquí i a la web d’en Haviv.

A propòsit de Godard, us poso un fragment d’una peli que va rodar l’any 85 i que també és una salutació, Je vous salue, Marie (Jo et saludo, Maria). Ve a ser una de les peces síntesi de l’estil del francès, de la manera d’estructurar amb les imatges, el text escrit i els sons (especialment música i diàlegs). Us poso un extracte-bufetada de l’arcàngel Gabriel a Josep.

A la pantalla hi ha bufetades que fan mal i n’hi ha que no. Una altra de les que fa mal és la de Gena Rowlands a John Cassavetes (marit i muller), que a la pel·lícula Minnie and Moskowitz de l’any 1971 són una parella que es despedeix amb esta gran bufa. Increïbles els dos.

Anant recopilant he fet cap a una altra gran bufetada, de les doloroses. És una bufa sense bufa. Detalls del tall del mestre Robert Bresson, gran pare del cinema. L’extracte és del seu últim llarg, L’Argent, de 1983. Tota una lliçó.

Acabo amb unes bufetades extrañes, falses, però dures, les de Jake La Motta en el seu moment d’èxtasi, fotent-li cops a la dona i després a son germà. Hi ha un moment al lavabo que la dona es tanca i ell tira la porta a terra, i quan ella li diu que se’ls ha follat a tots i que li ha xupat la polla a son germà, Robert De Niro es queda parat, un moment, sense saber si li ha xupat de veritat o no. Raging Bull de Martin Scorsese de l’any 1980.

Arcadi Ballester

> altres articles de l’Arcadi Ballester

> altres articles de la secció Monstres convidats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s