El triomf de l’experimentació

ZA! / Groove Bar, Tarragona / 04-02-2011

Després de la brutalitat viscuda en la seva actuació a Vila-seca l’any passat i amb les cançons del Macumba o Muerte [escolta’l] una mica més apreses per part meva, tocava la revàlida del directe dels Za! en un escenari molt més reduït (Groove de Tarragona) i a una hora menys intempestiva (21h).

Uns quaranta minuts més tard del que tocava aquest duet multiinstrumentalista català (Barcelona, Terrassa i Calonge es reparteixen el mèrit) va engegar una maquinària que tampoc va estar massa estona en funcionament –em temo que no va arribar a l’hora- però que sense cap mena de dubte va complir sobradament amb les expectatives dels allà presents.

La versatilitat dels dos components de Za! segueix sent motiu de perplexitat. Com poden sonar tan contundents sent-te només dos? Si després hi han grups que no caben als escenaris i sonen absolutament buits. Per una banda, Spazzfrica Ehd com a encarregat de les veus, guitarra, trompeta i un grapat de pedals trets a granel de la maleta que portaven com a equipatge; i per altra Papa DuPau a la bateria –amb barril de cervesa inclòs com a fantàstic complement de percussió-, teclats, fàbrica de loops i segones veus. Tots dos creant un mur de so d’aparença esbojarrada però realment ben executat i amb criteri. Llàstima que les veus sovint es vegéssin eclipsades i no disfrutéssim també plenament amb els exercicis vocals del duo.

El concert va transcorre sense perdre un bri d’intensitat en cap moment, saturant l’espai sonor de la Groove. La guitarra deixava pas a la trompeta, els instruments al cant a capella a dos veus, i els cants africans a un hip-hop final improvisat al més pur estil The Movidas -com a mínim en quant a sonoritat- amb cessió de micròfon al públic inclosa. Un detall més dels que fan recordar durant temps un concert de Za!, com el moment en què Spazzfrica Ehd cedeix la seva sis cordes al públic perquè aquest toqui el que vulgui mentre ell s’entreté amb els pedals. Una acció que sembla ser una firma habitual del grup als seus concerts, tot i que la seva autèntica senya d’identitat és deixar satisfets als que els coneixen i sorpresos als novells.

Algunes coses em van quedar clares després del concert de divendres:

Si mai us ha interessat la música amb dosis d’experimentació,

si sempre heu agraït que els músics siguin de tot menys estàtics damunt un escenari,

si mai heu volgut tocar la guitarra en un concert,

si sempre heu cregut en el menys és més,

si mai heu volgut agafar el micro per rapejar quatre versos,

si sempre heu al·lucinat amb els bateries polivalents,

si mai us heu interessat com deu sonar una autèntica fusió musical,

si us heu sentit identificats amb algunes de les línies anteriors o amb totes elles a la vegada, si us plau, aneu a un concert de Za!! (doble signe d’exclamació, un pel nom del grup i l’altre fruit de la meva impetuositat).

Per cert, aquesta va ser la darrer actuació abans de la presentació del seu nou disc, Megaflow!, que tindrà forma de concert amb múltiples col·laboracions a la KGB de Barcelona el pròxim 18 de febrer. Després, gira per Estats Units, Alemanya i, esperem, que un retorn per aquí prop ben aviat.

3 pensaments sobre “El triomf de l’experimentació

  1. Za! A mi em sonen que ja havien estat a Tarragona… durant un temps feia una agenda cultural a la ràdio i ara m’ha vingut al cap (tampoc no és que a Tarragona hi haguessin gaires propostes)… com per no recordar aquest nom, hehe!
    Salut!

    • Ja pot ser que haguessin tocat a Tarragona, jo els vaig conèixer tot just fa un any i més enllà no els tinc gens controlats. Tot i que també podria ser que els que haguessin tocat fossin uns que es deien (crec que ja no existeixen) Zul, que eren precisament de Tarragona ciutat. O fins i tot podrien ser uns italians que es diuen Zu (ja més difícil). I ja posats, comentar que hi ha un grup d’Estats Units que es diuen Zs. Jajaja. El festival de la bogeria: Za!, Zul, Zu i Zs, bonic cartell

      Salut Esther!

  2. Van venir fa 3 o 4 anys al Zeppelin de Salou, però mai a Tarragona. Per cert, que sí que van tocar el repertori de Megaflow.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s