American Splendor (Robert Pulcini, Shari Springer Berman, 2003)

 

American Splendor (Robert Pulcini, Shari Springer Berman, 2003)

Harvey Pekar va exprimir la vida professional en un arxiu d’hospital. Per alliberar les seves desesperacions diàries va escriure durant 32 anys un còmic on explicava tant les experiències personals com les d’alguns personatges que conformaven el seu entorn. El va titular American Splendor, nom que Robert Pulcini i Shari Springer Berman van fer servir per batejar aquesta pel·lícula que narra la iniciació i posterior èxit de Pekar en el món del còmic.

El primer que crida l’atenció d’American Splendor és la manera com se’ns explica la història. Per una banda tenim els personatges ficcionats i situats als anys 70 i 80, amb el més que destacable Paul Giamatti encapçalant l’estol d’actors. I per altra banda coneixem les reflexions que al 2003, any de producció de la pel·lícula, feia el mateix Pekar sobre el que havia estat la seva vida. També hi apareixen la seva dona real i alguns companys de feina (tot i que molt més esporàdicament).

No són pocs els paral·lelismes que ens poden venir al cap amb Private Parts (Betty Thomas, 1997), pel·lícula que se centrava en els anys més importants de la vida professional del locutor de ràdio nord-americà Howard Stern. En tots dos llargmetratges veiem l’ascensió i posterior èxit mediàtic del protagonista amb les conseqüències que això comporta pel seu matrimoni. Comprovem com tots dos van fer servir les seves vies d’expressió artística (un els còmics, l’altre la ràdio) per despullar-se davant el món i explicar amb detall la seva vida privada i la visió sovint transgressora que tenien de la societat. Fins i tot en la carrera dels dos hi jugà un paper fonamental la cadena televisiva NBC.

Un cop més, la firma de la productora HBO és tota una garantia. T’agradi o no el món del còmic American Splendor és una pel·lícula altament recomanable. És evident que si ets un amant de les historietes il·lustrades la gaudiràs molt més, ja que hi apareixen algunes referències i personalitats mítiques com el dibuixant Robert Crumb, encarregat d’il·lustrar les primeres històries escrites per Harvey Pekar.

A banda de Crumb, hi ha altres secundaris espectaculars. Bé, de fet n’hi ha un que destaca per sobre de la resta. I és que és pràcticament impossible veure American Splendor i que no se’t quedi gravat de per vida el personatge geek/freak/nerd – com preferiu – interpretat per Judah Friedlander. Toby Radloff, així es diu, és un company de feina de Pekar que viu emocionat per l’estrena d’una pel·lícula que glorifica (i dignifica) els de la seva espècie: Revenge of the Nerds. A banda de la hilaritat que aporta al film, aquest fenomen de la naturalesa també serveix com a potent contrapès del protagonista.

Us deixo amb una de les millors escenes de la pel·lícula, precisament protagonitzada per Radloff i Pekar.

Anuncis

Un pensament sobre “American Splendor (Robert Pulcini, Shari Springer Berman, 2003)

  1. En lo musical no estem massa prop però a més de la pel·li, la banda sonora també em pareix genial. Molt diferent del que he vist fins ara al teu blog pero per a mi ben escollida. Entranyables el Pekar (que va morir fa poc) i els seus companys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s